Wednesday, December 12, 2012

Food Part 3: Chicken Bolognese Spaghetti

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...

Saya seorang peminat spaghetti, setiap bulan mesti makan at least sekali. Semua jenis spaghetti pun saya minat. Tak kira la carbonara ke, bolognese ke, aglio olio ke.... semua saya suka.. betapa penggemar spaghetti nya saya.. ok.. kesimpulan nya, siapa yang ada buat open house masak spaghetti boleh panggil saya kalau nak minta tolong habiskan.. ecehhh... kikikiki... ok berhenti berkata-kata... sebenarnya intro je kemain, entry kali ni takde pon kena mengena dengan open house ke jamuan hari jadi ke tapi entry kali ni nak berkongsi satu lagi resepi yang kerap di masak bila duduk rumah sewa. sebab selalu di masak? sebab senang, cepat dan murah!! Entry kali ni nak cerita resepi the most common spaghetti yang orang akan order bila di kedai makan iaitu Spaghetti Bolognese...


Bahan-Bahan :
Spaghetti
Air
1/2 sudu cili boh (kalau suka pedas tambah banyak sikit)
1/2 botol traditional sos spaghetti Kimball
Daging ayam Cincang digoreng (Boleh Digantikan dengan Sosej ayam dipotong kecil bentuk dadu)
Cheddar Cheese (atau mozarella cheese)
1 sudu kecil minyak masak (boleh digantikan dengan minyak zaitun)

Cara-cara:
1) Rebus Spaghetti di dalam periuk yang diisi air secukupnya dan sedikit minyak masak sehingga empuk. Angkat dan toskan.
2) Panas kan periuk atau kuali. Panaskan minyak dan kemudian masukkan cili boh. tunggu sehingga cili boh betul-betul masak.
3) Masukkan sos spaghetti. masukkan sedikit air. Kacau.
4) Masukkan daging ayam cincang dan kacau sehingga sos masak.
5) Angkat sos dan tuangkan sos ke atas spaghetti. Kemudian taburkan cheese.. Siap dan sedia untuk dihidangkan.. ^^

Selamat mencuba =)


P/s: Bila nak kongsi resepi masakan melayu ni... lalala tungguuuu~~


No comments: